Hanya Ingin Mengingati akan Bahaya Penyakit ini,pembunuh No.1 di Malaysia selepas Kanser Serviks...Kanser itu datangnya daripada pemakanan kita hari-hari...
Pendahuluan
Kanser payudara telah menjadi satu penyakit yang tidak mengenal batasan, miskin, kaya, tua, muda turut diancam. Pemakanan merupakan satu faktor yang ada kaitan dengan pencegahan, rawatan dan pemulihan. American National Cancer Institite telah melaporkan sebanyak 35% kanser mempunyai kaitan dengan pemakanan. Kaitan ini meningkat sebanyak 80% sekiranya ditambah faktor merokok dan kekurangan senaman. Kadar kanser payudara mempunyai sebanyak 50% kaitan dengan apa yang kita makan.
Kajian
pemakanan penduduk telah menunjukkan pengambilan lemak tepu, protin haiwan dan
makanan kurang serabut yang tinggi akan meningkatkan kadar kanser payudara.
Lemak haiwan dan minyak kelapa merupakan sumber lemak tepu. Serabut hanya
didapati daripada tumbuh-tumbuhan. Didapati bahawa apabila makanan seperti
daging, keju, susu dan telur lebih dimakan, buah-buahan, sayur-sayuran, dan
bijirin dikurangkan.
Mulakan hari
anda dengan memandang makanan sabagai sumber rawatan dan pencegahan kanser.
Pilihlah makanan mengikuti piramid makanan. Dengan penglibatan mental dan rohani
yang aktif, kanser payudara boleh diatasi.
Lemak
makanan
Kanser yang terjadi pada wanita disebabkan oleh pengaruh hormon oestrogen didapati ada kaitan dengan jumlah lemak tepu dalam pemakanannya . Bagi seorang individu yang sihat, disyorkan 30-35% jumlah kalori daripada lemak. Bagi mereka yang mempunyai risiko kanser payudara, adalah dinasihatkan supaya menurunkan jumlah lemak ketahap 15-20%. Lima peratus lemak dibolehkan daripada sumber haiwan seperti mentega, susu, tairu, daging dan lain-lain. Sepuluh peratus lagi daripada sumber sayuran seperti minyak sayuran, avocado, minyak zaitun dan lain-lain. Pengambilan lemak kurang daripada 15% adalah tidak digalakkan bagi mengelakkan kekurangan asid lemak yang penting dalam badan kita.
Kanser yang terjadi pada wanita disebabkan oleh pengaruh hormon oestrogen didapati ada kaitan dengan jumlah lemak tepu dalam pemakanannya . Bagi seorang individu yang sihat, disyorkan 30-35% jumlah kalori daripada lemak. Bagi mereka yang mempunyai risiko kanser payudara, adalah dinasihatkan supaya menurunkan jumlah lemak ketahap 15-20%. Lima peratus lemak dibolehkan daripada sumber haiwan seperti mentega, susu, tairu, daging dan lain-lain. Sepuluh peratus lagi daripada sumber sayuran seperti minyak sayuran, avocado, minyak zaitun dan lain-lain. Pengambilan lemak kurang daripada 15% adalah tidak digalakkan bagi mengelakkan kekurangan asid lemak yang penting dalam badan kita.
Serabut
makananSerabut makanan atau bahan kasap
berfungsi memelihara kesihatan usus besar, melarutkan bahan karsinogen dan
menolong membantu dalam pengaliran hormon steroid termasuk oestrogen. Kajian
telah menunjukkan kekurangan sebanyak 57% kadar kanser payudara pada wanita
sebelum putus haid yang mengamalkan makan sayur-sayuran secara teratur. Kita
saharusnya memakan sebanyak 25-35 gram serabut makanan sehari daripada 3-5
hidangan sayur-sayuran dan buah-buahan. Satu hidangan merupakan ½ cawan sayuran
yang telah dimasak atau 1 cawan sayuran mentah, sehiris betik, nenas, tembikai,
sebiji epal, sebiji limau dan lain-lain. Bijiran, cereal, roti `whole meal’,
pastry, kekacang dan bijiran merupakan sumber serabut yang baik.
Rajah pyramid pemakanan
Phytonutrient, probiotik dan makanan
diperam
Pemakanan daripada sumber tumbuhan mempunyai faktor perlindungan botanik atau phytonutrient. Antioxidant, anti-karsinogen dan`bioflavonoids’ adalah termasuk dalam kumpulan phytonutrient. Telah lama diketahui bahawa kanser payudara dipengaruhi oleh jumlah pendedahan hormon estradiol dalam jangka masa hidup seseorang. Phytonutrient memberi perlindungan kepada sel-sel payudara yang sensitive terhadap oestrogen pertamanya dengan menyekat reseptor disel-sel payudara dengan oestrogen tumbuhan seperti genistein dan diadzein, keduanya melalui tindakbalas `Bowman Birk Inhibitor’ atau `protease inhibitor’yang mengatur akitiviti sel untuk melindungi daripada kanser. `Phytonutrient” terdapat pada bijirin, kekacang, sayur-sayuran dan buah-buahan.
Pemakanan daripada sumber tumbuhan mempunyai faktor perlindungan botanik atau phytonutrient. Antioxidant, anti-karsinogen dan`bioflavonoids’ adalah termasuk dalam kumpulan phytonutrient. Telah lama diketahui bahawa kanser payudara dipengaruhi oleh jumlah pendedahan hormon estradiol dalam jangka masa hidup seseorang. Phytonutrient memberi perlindungan kepada sel-sel payudara yang sensitive terhadap oestrogen pertamanya dengan menyekat reseptor disel-sel payudara dengan oestrogen tumbuhan seperti genistein dan diadzein, keduanya melalui tindakbalas `Bowman Birk Inhibitor’ atau `protease inhibitor’yang mengatur akitiviti sel untuk melindungi daripada kanser. `Phytonutrient” terdapat pada bijirin, kekacang, sayur-sayuran dan buah-buahan.
`Probiotics”
dan makanan yang diperam menghasilkan pertumbuhan bakteria yang tidak merbahaya
yang akan memberi perlindungan daripada bakteria yang menghasilkan toksin.
Tairu, tempeh, minuman kultur dan beberapa jenis susu kaya dengan faktor-faktor
ini.
Saya Ingin memesan Beringatlah sebelum terkena kanser ini..Penyakit ini tidak mengenal usia mahupun jantina atau pun saudara...semoga kita semua sentiasa Dilindungi-Nya dari mendapat penyakit ini..amin...
No comments:
Post a Comment
Terima kasih diatas sokongan anda semua