Kebaikan Ais Selepas Makan
Rata-rata kebanyakan daripada kita sering mendengar
bahawa ais tidak elok untuk diminum selepas makan.
Jika kita dengar orang-orang tua pun sering sahaja
mereka menyebut perkara ini. Malah, dalam IKIM.fm pun ada menyentuh perkara
ini.
Justeru, saya ingin berkongsi maklumat sebenar
berkenaan ais berdasarkan kajian yang telah dibuat.
Jom kita lihat apa yang berlaku dalam proses pencernaan
makanan. Tumpukan perhatian anda kepada perbezaaan proses yang berlaku apabila
kita minum air panas dan air sejuk setelah kita menjamah
makanan.
Apabila kita makan, makanan akan masuk ke mulut dan
mengalami proses-proses tertentu sehingga sampai ke perut. Sampai di perut,
makanan akan disimpan untuk sementara waktu sebelum memasuki usus
kecil.
Di usus kecil, makanan yang dicernakan ini diserap ke
dalam salur darah dan dibawa ke jantung. Jantung seterusnya akan mengepam darah
bernutrisi ini untuk kegunaan sel-sel. Makanan yang tidak dapat diserap di usus
kecil pula akan disalurkan ke usus besar untuk dibuang melalui
najis.
Jika kita minum air panas selepas makan terutamanya
selepas menjamah makanan yang berlemak atau berminyak, air itu akan mencairkan
lemak atau minyak yang kita makan tadi dan memudahkan makanan tadi diserap oleh
usus kecil.
Seterusnya, makanan tersebut akan pergi ke jantung
kita. Apa yang berlaku di jantung ialah makanan akan disejukkan kerana jantung
manusia berfungsi seperti sistem penyejuk kereta.
Lemak atau minyak yang dimakan tadi apabila disejukkan
akan menjadi beku di jantung. Inilah antara punca masalah jantung yang sering
dihadapi oleh manusia kini. Ini akan menyebabkan fungsi jantung terganggu
disebabkan oleh mendapan lemak atau minyak yang ada pada saluran darah di
jantung manusia. Maka akan terjadilah penyakit jantung tersumbat, lemah jantung,
dan lain-lain.
Sebaliknya, jika kita minum air sejuk atau ais, makanan
tadi terutamanya yang berlemak atau berminyak akan disejukkan dan dibekukan di
perut dan tidak akan dapat diserap oleh usus kecil. Malah, makanan berlemak ini
akan terus ke usus besar dan dibuang sebagai najis. Maka akan selamatlah jantung
kita daripada lemak berlebihan dalam makanan tadi.
Adalah salah sama sekali kita menyamakan proses yang
berlaku di dalam dan di luar badan manusia. Ini kerana, fisiologi badan manusia
itu sangat berbeza daripada fisiologi di luar badan manusia. Malah, tidak sama
sekali dapat disamakan dengan apa-apa pun binatang yang ada di dunia ini. Kerana
itulah kejadian manusia itu adalah sebaik-baik penciptaan oleh Allah
S.W.T.
Kesimpulannya, adalah digalakkan kita minum ais sejurus
selepas makan, minum air pada suhu bilik, 30 minit selepas makan dan minum air
panas atau suam 2 jam selepas makan. Namun, ais tersebut adalah ais yang kita
buat sendiri daripada air yang ditapis bukan ais di kedai kerana ais di kedai
tinggi kandungan ammonia yang akan memberi mudarat kepada
kita.
Sangat penting kita menjaga pemakanan kerana ia sangat
berkait dengan perkembangan akal manusia
No comments:
Post a Comment
Terima kasih diatas sokongan anda semua